04 March 2007

SAPTE ANI DE CASNICIE...



Nu l-am trecut printre filmele mele favorite, insa este unul dintre clasici, trebuie sa recunosc...Nu foarte titrat, nu foarte apreciat, insa este un film, care reuseste sa faca misto de conditia noastra de monogami.

Este omul o fiinta monogama? De ce ar fi? Cate exemple de monogamie exista in natura? Cateva. Ne numaram printre ele? Sincer ma indoiesc. Daca ar fi asa, ar insemna ca majoritatea oamenilor sunt anormali, pentru ca actioneaza impotriva naturii lor. Mi-e greu sa cred asta. Nu cred in caracterul nostru monogam prin excelenta. Cred in puterea sentimentelor, cred in puterea obisnuintei, in cea a fricii si mai ales in puterea financiara. Caci daca toate celelalte dau gres, ramane aceasta din urma arma, mai convingatoare si mai sigura decat toate celelalte.

Dar in virtutea careia dintre puteri, ar trebui sa fim monogami? Puterea sentimentelor este cea mai slaba dintre ele. Prima care cedeaza este tocmai ea, desi se vor gasi multi care sa-mi sara in cap cu platitudini de genul : dragostea nu moare niciodata. Sigur ca da. Si marmota invelea ciocolata in staniol...Cate suntem oare in stare sa suportam in numele dragostei? Prea putine, as spune eu...

Cand flacara a ajuns sa se stinga intre doi oameni, intervine cea de-a doua...puterea obisnuintei. Mai puternica decat prima, amorteste ratiunea si scufunda viata de cuplu intr-o dulce letargie, in care piatra de temelie devine : "Ce conteaza?". Cineva imi spunea: te obisnuiesti cu un caine, d'apai cu un om. Corect. Ti-e drag sa-l vezi prin casa, te-ai obisnuit sa tipi la el, ca sa-ti descarci nervii si nu-ti poti imagina viata fara el/ea, prin care - nu-i asa - te eliberezi de toate trairile negative.

Puterea fricii este inca si mai mare. Cupluri care raman impreuna din frica...stiu o multime. Frica este in general de natura fizica. Instictul de conservare actioneaza pe termen scurt si pe termen lung. Daca este agresat zilnic, cel pe termen lung tinde sa se anuleze. Asa ca traim de azi pe maine cu frica de ...bataie, de certuri, de necunoscut, pana la urma...Si treaba merge. Frica ratarii este atat de indepartata, incat e perceputa foarte vag si fara impact.

Ultima si cea mai importanta - pentru atat de multi!- este puterea banilor. Desigur se aplica unei categorii aparte, functioneaza ca un liant care nu da gres. O fi el/ea asa si pe dincolo, dar vine cu bani acasa. Si banii pot cumpara fericirea. Nu, nu, nu este deloc o prostie! In functie de cat de dezvoltati spiritual sunt oamenii, fericirea merge de la o pereche de pantofi, pana la un week-end pe o plaja tropicala.

Am trecut rapid peste toate aceste variante. Ar mai fi multe altele, rezultate din combinarea celor patru puteri principale : obisnuinta cu banii, obisnuinta cu frica, sentimentele pentru bani (usor patologica), etc.

Care este secretul unor cupluri longevive, care este secretul cuplurilor mereu indragostite? Oamenii inca mai cauta raspuns. Si ca sa va spun un secret...Ori fericirea lor este falsa, ori au descoperit ceva mai presus de analize de genul celei pe care am facut-o aici.

Eu inca mai cred in sufletele gemene!

No comments: