25 June 2007

SOFERUL NESIMTIT SI POLITISTUL CORUPT

Sunt sigura ca iar imi voi pune in cap multi dintre prieteni si si mai multe dintre cunostinte...Dar nu se poate sa traiesti in Bucuresti si sa nu-ti vina sa umbli cu caramida la tine, sa-ti faci dreptate in strada, fie ca esti sofer, dar mai ales pieton. Asa ca nu stiu daca spionii politiei in legatura cu care s-a iscat un mare scandal, atunci cand s-a vorbit prima data – nici nu mai stiu daca s-a aprobat sau nu – ar putea face ceva, dar daca nu ar fi mai inclinati spre castigul rapid, direct in buzunar, ar mai baga spaima in nesimtitii si nesimtitele de la volan. Stiu ca este atat de utopic ceea ce spun, frizand usor absurdul, incat pare ca solutia caramizii la purtator pare mai viabila.



Se da urmatoarea situatie. Stai la stop, ca pieton, pentru ca esti civilizat – si asta o raritate printre bucuresteni, cel putin. Se face verde, atat pentru tine, cat si pentru cei care fac dreapta, adica vajnicii conducatori auto. Acesta este momentul in care – de cele mai multe ori - se testeaza acceleratia masinii. Nu spun ca nu s-ar uita daca este vreun pieton prin preajma...ba se uita, si se uita si la semaforul tantalailor care merg pe jos pe caldura asta. Vad ca e verde si baga si mai tare piciorul in acceleratie. Daca sunt in forma maxima te si injura.

A doua situatie. Iar stai la stop, ca, deh, nu te-ai invatat minte. Se face verde pentru tine, rosu pentru ei. Pleci linistit pe zebra....Pana la linia de tramvai, unde un dobitoc isi sterge in mare viteza portiera pe tine ( uff, iar ai avut noroc), te injura si se napusteste in intersectie in pofida tuturor claxoanelor celorlati...soferi.

A treia situatie. Trecere de pietoni fara semafor, trei benzi pe sens. Astepti sa treaca puhoiul de masini, opreste prima, opreste a doua, te apuci sa treci. Pe a treia banda vine un cretin cu viteza. Te opresti in expectativa sa vezi daca schiteaza macar sa apese frana. Te claxoneaza de departe, adica nici sa nu te gandesti. Dar te claxoneaza si aia opriti, iti fac semn la cap, sau daca au geamul deschis te complimenteaza : “Misca-te odata, vaco/boule, ce dormi pe trecere?!”

Capitala e o jungla si cand spun asta nu ma refer decat la faptul ca e plina de animale...Periculoase si nu prea, dar de o nesimtire rar intalnita. O specie aparte o reprezinta gaborul. Cel care sta sa vaneze cu radarul pe unde nu prea vine lumea cu viteza ( ca atat ii duce capul ), care se uita la tine cum tocmai ai scapat cu viata de pe trecerea de pietoni unde era sa te calce o primata la volanul unei masini de multe fite, dar nu i se clinteste un muschi pe fata, cel care trece in viteza cu masina lui de serviciu printr-o intersectie blocata si nu-i pasa ca tu stai ca boul de juma’ de ora si incerci sa treci, pentru ca el are, nu-i asa, girofar si are deci cale libera pe oriunde, la o adica si pe trotoar. Gaborul este o specie bipeda care primeste spaga fara nici un fel de jena, de la cine are sa dea si le face procese verbale chiar si cand nu e cazul celor care n-au sau nu vor sa dea. Si daca e sa-l dai in judecata, sa faci pe nebunul, sa vrei tu sa crezi ca traiesti intr-o tara europeana, atunci ajungi sa te intalnesti cu alta specie care prolifereaza ceva de speriat : magistratul lu’ peste. N-o sa insist pentru ca o sa incep sa vorbesc urat.

Concluzia e simpla, n-am spus-o eu, ci altcineva : Ia fa tu plangere la politie, sa vedem ce se intampla...

No comments: