25 June 2007

DE CE NU SALUTA LUMEA?

Pai chestia asta cu educatia e atat de expirata, incat de ce sa te mai deranjezi, nu? Sa dai “buna ziua” e de la o vreme ca si cum te-ai scuza cand te lovesti de canapea...Nici sa raspunzi la salut nu prea e cool. Adica, daca esti bazat, sunt prea putini cei care merita sa-ti deranjezi buzele...

E o singura categorie de oameni care nu saluta si se cheama popular nesimtiti. Cat despre cei care nu raspund la salut sunt o groaza de specii...

De exemplu, daca esti patron/administrator, sau in general daca ai subordonati, nu se face sa raspunzi. Adica, ce esti prost? Plus ca iti impui o atitudine superioara daca treci asa, fluierand neauzit din varful buzelor si prefacandu-te ca nu auzi.

Daca lucrezi in comert si te doare la guma creionului de afacere – ca nu e a ta pana la urma si patronul nu prea afla de ce nu-i iese profitul, n-are sens sa fii politicos. Ca esti si tu un pui de smecher si daca nu esti superior ...asa, crede fraierul de-a intrat la tine in cosmelie ca esti prost. Dar tu nu esti, deci il tratezi cu sictir si ti-ai castigat respect fara nici un efort.

Mama are un prost obicei : sa se comporte civilizat. Un defect as putea spune, insa se trateaza. Ca n-are incotro. Pe vremuri insa, cand de-abia micii intreprinzatori se apucasera sa-si deschida tot felul de buticuri, prin diverse spatii, mai avea inca nesanatoasa deprindere de a da “buna ziua” cand intra si dadea cu ochii de vanzatorul/vanzatoarea cu pricina. Si uite asa intra mama, da binete si nu primeste nici macar o privire. Se revolta, in naivitatea ei si repeta “Buna Ziua!”. Vanzatoarea se intoarce cu o spranceana ridicata si mormaie “poftim?!”. Pai, v-am salutat. La care tanara : mda.

O alta categorie de exemplare “nesalutatoare” sunt colegii. Care mai sus pusi, care mai jos pusi. Se uita lung la tine si trec ca si cum ai fi invizibil. Sau nici nu se uita. Pai, daca esti un parlit ca si ei, ce avantaj ar avea de pe urma ta? Nici unul ( NU POT SA SCRIU DUPA NOILE REGULI ALE DEX-ULUI, SORRY). Asa ca trec mai departe pana dau cu ochii de vreun sefulet. Pe ala il saluta din proprie initiativa. Au insa toate sansele sa nu li se raspunda. Wow, ce cool e seful!

Nici un functionar public nu saluta si nu raspunde la salut. Pentru ca este ocupat.

Nici un medic nu raspunde la salut. Pentru ca sa nu se infesteze, cred, daca deschid gura. Asa se explica si faptul ca vorbesc foarte putin ( cu pacientii, ca intre ei, pauzele de cafea tind sa se termine la sfarsitul programului).

Sunt deci atatia oameni care obosesc si la gandul de a saluta, incat singura concluzie e ca salutul e o tampenie. Civilizatie ? Respect ? Bune maniere? Bleah...ce ne mai trebuie? Acum suntem cetateni europeni.

No comments: