27 June 2007

Teamă ... de împrumut




Stiu ca romanii nu se tem de imprumuturi, suntem nascuti si crescuti sa facem o mie de lucruri pe datorie, de la leafa la leafa, ba pentru un covrig, ba pentru o sticla de apa, ba sa-i iei lu' ala micu neste ceva...Romanul imprumuta in prostie, de la altii sau de la banci. Ca parca ai asa un sentiment ca nu dai nici un ban pe ce iei. Dupa aia, la scadenta, ai surpriza sa constati ca ai de impartit tot salariul pe la unii si altii, si mai ales pe rate!!!

Si daca tot imprumutam orice, imprumutam si comportamente, tipuri de atitudine, viziuni asupra vietii. Sa ma explic. Au prins drogurile, ceva, o nebunie. Au prins telenovelele de nu se poate. Au prins chiar si...mentalitatile altora.

Orice occidental stie, ca asa stie el, ca anumite zone sunt "câh", nesigure...pline de hoti si de tot felul de alti infractori. Pai, da, ca pentru ei astea sunt noutati. Sau poate nu. Si romanii gandesc la fel. De exemplu e naspa in Mexic, sau in Cuba, sau -nu stiu - in Argentina, pentru ca aia umbla pe acolo doar ca sa te fure! Sa-ti smulga geanta, sa-ti şuteasca portofelul...Chestii din astea. Si romanilor le e frica. Si-ti spun asta asa, cam pe ascuns, ca nu bine sa fii turist intr-o tara din asta rau famata...

E, nu zau !!! Pai si la noi cum e, ma? Despre tarisoara noastra nu citeste turistul strain avertizare ca se fura la metrou, ca se fura in autobuz, ca te ataca aurolacii la stop, sau pe strada, ca e plin de cersetori care de-abia asteapta sa-ti dea in cap??? Ba citeste si i se ridica parul in cap.

Nu zic ca si ei, europenii, occidentalii fandositi, ar trebui sa nu se mai sperie chiar asa repede, ca multi din infractorii de la noi sunt acum pe la ei...Dar NOI sa ne speriem de niste şuţi? De niste copii ai strazii? Sa ne oripilam NOI, asa, in ipocrizia noastra, de mizerie pe strazi si de cersetori??!!

Ei bine, da! Ni se pare ingrozitor. De ce? Nu stiu. Poate pentru ca, atunci cand plecam in afara, vrem sa uitam ca suntem romani? Pentru ca nu stim cum sa facem sa nu afle aia ca venim din acelasi loc cu borfasii de le-au umplut bulevardele? Pentru ca ne place sa credem ca e mai bine la noi? Sau pentru ca imprumutam - ca pe orice altceva - prejudecatile altora?

No comments: